zaterdag 25 januari 2014

Rozenkrans - Lisa Jackson

De plaats delict in de St. Marguerite's kathedraal in New Orleans is schokkend, zelfs voor ervaren rechercheurs als Rick Bentz en Reuben Montoya. Zuster Camille, een net ingetreden non, is gewurgd aangetroffen, in een vergeelde bruidsjurk, bedekt met een altaarkleed.
Valerie is ontzet door de dood van haar zus. Wekenlang heeft ze Camille gesmeekt St. Marguerite's te verlaten, waar haar zus wilde leven als een martelaar. Vanwege een affaire met de ex van Valerie was Camille het klooster ingegaan. Ervan overtuigd dat de politie niet genoeg doet, begint Valerie haar eigen onderzoek. Ze zet de jacht in op een perverse moordenaar die het klooster van alle zonden wil zuiveren...

****

Deze Rozenkrans is een spannend boek gebleken en ook origineel. Tot nog toe hebben twee van de drie boeken die ik van Jackson las een religieus onderwerp.
Naast de hoofd verhaallijn maakt Lisa Jackson in dit boek gebruik van enkele kleinere verhaallijnen. Je krijgt de indruk dat deze lijnen echt allemaal naast elkaar lopen, ze raken elkaar wel maar hoe ze eventueel in elkaar passen, blijft een duister gegeven, tot aan het einde.
Ook al lijkt het op een gegeven moment een wirwar van verhalen die niet kloppen in het geheel, het heeft de spanningsboog niet kunnen breken. Nee, Jackson heeft hem strak kunnen houden. De plot zat zeer goed in elkaar. De lezer wordt dan wel zeer lang in het ongewisse gelaten, aan het einde krijg je dan een soort van aha-erlebnis. Er is echter wel een open einde aan het boek, het leek een aanzet naar een volgend boek. Dit is een overbodig iets in mijn ogen, maar bij nader inzien kon het bijna niet anders als je de plot voor ogen houdt.
Het verhaal gaat niet altijd even snel en toch weet de schrijfster haar lezers in het verhaal te houden. Er is voldoende afwisseling. Dat het verhaal vanuit verschillende standpunten en personages wordt gebracht, is hier ook niet vreemd aan.
Wat wel soms storend was, waren de talrijke taalfouten, woorden teveel, of te weinig, foute zinsconstructies, het viel wel op. Dat moeten we uiteraard niet op het conto van de auteur schrijven.
Rozenkrans is een goed opgebouwd én spannend verhaal. En daarbij komt de eigenlijke dader als een duveltje uit een doosje tevoorschijn einde boek, heel erg verrassend. Je ziet hem absoluut niet aankomen.
Eerder: De zevende doodzonde, De onwetende

Uitgeverij: The House of Books (2012) - 447 blz.
Oorspronkelijke titel: Devious - Vertaling: Eefje Bosch

Geen opmerkingen: