dinsdag 10 december 2013

Hersenspinsels - Alice LaPlante

De 64-jarige Jennifer White is een gepensioneerde orthopedisch chirurg die aan de ziekte van alzheimer lijdt. Haar zoon en dochter doen hun best om met haar stemmingswisselingen, verwarring en zwerftochten om te gaan, maar hebben zo hun eigen problemen. Als Jennifers beste vriendin Amanda vermoord wordt aangetroffen, waarbij vier vingers met chirurgische precisie zijn verwijderd, is Jennifer de hoofdverdachte. Jennifer kan, of wil, zich echter niet herinneren of ze de moord heeft gepleegd. Terwijl zij steeds meer haar grip op de werkelijkheid verliest, doen haar kinderen hun uiterste best om te voorkomen dat Jennifer wordt opgesloten.

***

Alice LaPlante heeft met Hersenspinsels haar debuutroman afgeleverd. Het is wel degelijk een roman. Op de achtergrond speelt een moord waaraan het boek is opgehangen maar daar gaat het verhaal niet over.
Eigenlijk is het een inlevingsroman in het chaotische leven van een alzheimer patiënt en dat heeft de auteur schitterend gedaan. Dat het leven van zulk een patiënt in wanorde verloopt, is zelfs duidelijk in de opzet van het boek. Het verhaal springt van de hak op de tak. Net zo verwarrend als het leven van Jennifer moet zijn, je kan je op die manier helemaal inleven in haar. Jennifer houdt sinds haar diagnose een dagboek bij waar ook haar verzorgster en familie in schrijven en hieruit krijgen we in cursieve druk ook stukjes te lezen. Geen hoofdstukken in dit boek, slechts vier delen die elk een periode in het ziek-zijn behelzen. Veelal korte alinea's en de witruimte daarrond brengt bij de lezer nog beter het chaotische gevoel van de patiënt over.
Dat er uiteindelijk nog een moord moet opgelost worden, is helemaal bijzaak in dit boek. 
De puike neerzetting van een dementerend persoon is zeer inlevend geschreven, het is zo'n boek dat een mens doet nadenken. Verwacht echter geen spannend misdaadverhaal. Dit boek is zeker een aanrader voor eenieder die geïnteresseerd is in deze problematiek, of je er nu al of niet mee geconfronteerd wordt in je familiale leven. 

Uitgeverij: Orlando uitgevers (2011) - 309 blz.
Oorspronkelijke titel: Turn of Mind - Vertaling: Anke ten Doeschate

Geen opmerkingen: