donderdag 19 december 2013

De onschuldigen - Harlan Coben

Twintig jaar geleden probeerde Matt Hunter een vechtpartij te sussen. Maar er ging daarbij iets behoorlijk mis; hij werd zelf opgepakt en veroordeeld voor moord. Nu, negen jaar na zijn vrijlating, heeft hij een goede baan, een vrouw, een kind op komst en een optie op zijn droomhuis. Matt lijkt eindelijk een rooskleurige toekomst tegemoet te zien.
Maar dan belandt hij in een nieuwe nachtmerrie.
Matt ontvangt op zijn mobiel compromitterende foto's van Olivia, zijn vrouw.
Een onbekende man begint Matt te schaduwen - en wordt vermoord.
Een geliefde non wordt dood aangetroffen.
En volgens de politie - onder wie Loren Muse, die Matt nog kent van vroeger - wijzen alle sporen in de richting van een man met een strafblad en minstens één moord op zijn geweten: Matt Hunter.

****

Harlan Coben is zijn schrijverscarrière reeds in 1990 gestart en dat heeft hem duidelijk geen windeieren gelegd. Hij is vooral bekend geworden met zijn serie rond Myron Bolitar, sportmakelaar annex detective waarvan de eerste in Amerika verscheen in 1995. Het vijfde deel is het eerste boek van Harlan Coben dat in onze landen in vertaling verscheen in 1998 maar het duurde nog tot 2002 met Niemand vertellen eer hij bekendheid kreeg hier.
De onschuldigen is een stand-alone thriller en over het algemeen zijn dit toch zijn sterkste boeken. Zo is dit boek weer een voltreffer. Coben heeft een schitterende plot bedacht en hij slaagt er weer in om de lezer heel erg in het ongewisse te laten. Het moet niet gezegd dat hij de spanning daardoor gestaag opbouwt. Vele verrassende wendingen completeren het geheel. Coben doet dit ook op een humoristische wijze, toch een beetje zijn stijlkenmerk. Voor mij is hij zowat de eerste schrijver waar ik dat bij opmerkte.
Het enige dat ik kan opmerken is dat het een drukke plot is. Het lijkt wel of hij heel erg zijn best heeft moeten doen om alle eindjes te laten passen en plausibel te maken. Daardoor blijft de lezer aan het eind met een licht ontevreden gevoel zitten en zit je ook met de vraag of nu echt alles wel klopte. Het was veel om te overzien.
De onschuldigen is dus op dit ene minpuntje na een verrassend goede thriller geworden, spannend en met humor geschreven. Harlan Coben behoort absoluut tot de top in de wereld van het spannende boek. Vier sterren plus voor dit boek.
Eerder: Houvast, Eens beloofd, Verloren, Schaduwleven, Verzoeking, Vals spel, Tegenwerking, Vermist, Ontwricht

Uitgeverij: De Boekerij (2005) - 382 blz.
Oorspronkelijke titel: The Innocent - Vertaling: Jacques Meerman

Geen opmerkingen: