zaterdag 2 november 2013

Het ongeluk - Linwood Barclay

De crisis op de huizenmarkt heeft grote invloed op het dagelijks leven van de familie Garber: Glens aannemersbedrijf wankelt en Sheila doet een avondcursus administratie om meer kans te maken op een goedbetaalde baan. Het wordt op de cursus wel eens wat later. 
Maar ze had inmiddels thuis moeten zijn.
Na uren wachten wordt Glens grootste vrees bewaarheid: zijn vrouw en twee anderen zijn dood. En erger, de politie gelooft dat het ongeluk haar schuld is. Sheila had immers gedronken. Glen weet dat dat onmogelijk is; zoiets zou Sheila nooit doen. Maar niemand wil hem geloven. Als hij zelf op onderzoek uit gaat, ontdekt hij dat achter de deuren van hun rustige buitenwijk gevaarlijke geheimen schuilgaan. Meegezogen in een maalstroom van corruptie en illegale activiteiten, achtervolgd door moordenaars en bedreigd door buren die hij dacht te kennen, staat Glen alleen om zijn vrouw te wreken en hun achtjarige dochter te beschermen.

***

Linwood Barclay is met Het ongeluk aan zijn vijfde boek in Nederlandse vertaling toe, zijn debuut dateert van 2008.
Het ongeluk is een boek helemaal in de stijl die we van hem gewoon zijn. Hij schrijft heel toegankelijk en dus vlotjes. Hij heeft er ook nu weer een eigentijds thema in verwerkt, de financiële crisis en wat mensen al kunnen doen om het hoofd boven water te houden. Het doet je tussendoor daar wel even over nadenken. Het is niet uitgesproken maar zo tussendoor brengt Barclay toch enige humor in het verhaal. Ja, zijn schrijfstijl is helemaal okee.
De plot is redelijk in orde, maar op een gegeven moment begint het toch te wringen. De auteur heeft heel wat verhaallijnen in zijn boek zitten en nogal wat personages maar die krijgen niet allemaal een bevredigend gevolg. Ze worden trouwens ook niet allemaal uitgediept of hebben zelfs geen betrokkenheid bij het verhaal zo blijkt achteraf. Het boek is geen gesloten geheel.
En hoe verder je in het verhaal komt, hoe ongeloofwaardiger het wordt. Barclay is een beetje de mist ingegaan met de opbouw van het verhaal. Alles zou moeten toewerken naar het einde, naar de dader. Hij presenteert enkele kandidaten maar als je dan uiteindelijk de werkelijke dader in het vizier krijgt, klinkt dit heel ongeloofwaardig. Het hele verhaal blijkt aan het einde trouwens ook chaotisch te zijn, een allegaartje aan verhaallijnen en daders. Het helpt eigenlijk het hele verhaal om zeep.
Op dit punt moet ik men quotering bijstellen, eerst had ik nog gedacht om het verhaal vier sterren te geven maar als ik het zo herlees, ga ik het toch maar bij drie houden. De plot had beter gekund maar toch is het een vlot lezend boek, spannend en met een mooie inhoudelijke basis.
Eerder: Zonder een woord, Dicht bij huis, Vrees het ergste, Kijk niet weg

Uitgeverij: De Boekerij (2013) - 382 blz.
Oorspronkelijke titel: The Accident - Vertaling: Nienke van der Meulen

Geen opmerkingen: