dinsdag 5 november 2013

Een goede moeder - Louise Millar

De jonge weduwe Kate probeert haar zoontje Jack op te voeden in hun huis in Oxford. Maar sinds haar man omkwam bij een beroving is Kate obsessief bezig met de kans dat hun nog meer ongelukken zullen overkomen. Haar dagelijkse routine bestaat uit het afwegen van cijfers over inbraken, ongelukken en sterfgevallen. En dan is ze er ook nog van overtuigd dat er iemand in haar huis komt als zij er niet is, iemand die spullen op andere plekken neerlegt en dingen uit de koelkast eet.
Dan ontmoet ze Jago Martin, een professor die gastcolleges over kansberekening geeft aan de universiteit van Oxford. Hij denkt dat hij haar kan verlossen van haar obsessie. Maar is Kate wel paranoïde, of is er echt iets aan de hand..?

****

De Schotse Louise Millar heeft met Een goede moeder haar tweede thriller afgeleverd.
Het hele boek is opgebouwd rond kansberekening en hoe dat het leven van het hoofdpersonage beheerst en dreigt over te nemen. De angst wat er allemaal zou kunnen gebeuren en dit zelfs bij de kleinste dingen uit het dagelijkse leven verlamt haar bijna helemaal. Ze durft amper nog de straat op gaan. Een fenomeen dat ik nog niet kende.
De auteur heeft haar boek heel erg goed opgebouwd, de spanning stijgt alsmaar. Aan het einde is het bijna niet meer te houden. Echt een knappe opbouw. Ook de plot is volledig in orde. Naar het einde toe had ik nochtans op een gegeven moment men twijfels. Professor Jago wil Kate genezen van haar fobie en gebruikt onorthodoxe methodes zoals hij zelf aangeeft. Maar hoe verder hij daarin ging, hoe ongeloofwaardiger het leek. Ik begon serieus te twijfelen aan het boek. Aan het einde werd het echter allemaal duidelijk. Het enige minpunt dat ik kan zeggen is dat de ontknoping nogal vergezocht leek. Maar langs de andere kant, de menselijke geest kan behoorlijk ontsporen.
Louise Millar heeft een originele en verrassende literaire thriller geschreven met een knap opgebouwde plot die wat betreft spanning naar ongekende hoogte suist en dit op een zeer subtiele wijze. Realistische personages en een prettige schrijfstijl complementeren het geheel.
Eerder: Kom je spelen?

Uitgeverij: De Fontein (2013) - 396 blz.
Oorspronkelijke titel: Accidents Happen - Vertaling: Anna Livestro

Geen opmerkingen: