dinsdag 29 oktober 2013

Poppenspel - Mo Hayder

Als onverklaarbare stroomstoringen leiden tot een serie gruwelijke incidenten op de beveiligde krankzinnigenafdeling van Beechway, slaat de angst van de patiënten over op de medewerkers. Ondanks de aanzwellende hysterie probeert psychiatrisch verpleger AJ de rust te handhaven.
Rechercheur Jack Caffery is op zoek naar het lichaam van een vermiste vrouw. Hij weet maar al te goed hoe het voelt als je er niet in slaagt iemands geliefde te vinden.
Als AJ Caffery vraagt of hij kan helpen bij de problemen in Beechway, moeten beide mannen een bittere waarheid in hun leven accepteren. Voordat ze het pure kwaad in de ogen kunnen kijken.

****

Mo Hayder is een klasse schrijfster en met Poppenspel heeft ze weer haar best gedaan.
Het boek kwam traag op gang en dat gaf me even te denken, maar op subtiele wijze versnelde het verhaal. Het was een diesel die even op gang moest komen maar al snel een serieuze snelheid ontwikkelde. Korte hoofdstukken en veel afwisseling zorgen ervoor dat het heel spannend werd.
In het boek staat ergens het citaat Niets is wat het lijkt en dat mag blijken naarmate je verder komt in het boek. Hayder is er absoluut in geslaagd om de lezer te verrassen.
Dit boek borduurt ook verder op de vorige boeken, de tweede verhaallijn zorgt hiervoor. Toch wel een voordeel dus als je de eerdere boeken ook gelezen hebt alhoewel het zeker geen probleem is als je dit niet hebt gedaan. Mo Hayder geeft genoeg informatie om mee te kunnen.
Het eind van het boek heeft me niet helemaal bevredigd, ze heeft duidelijk opening gelaten voor een volgend boek.
Poppenspel moet het niet hebben van actie maar het heeft wel een zeer intrigerende verhaallijn die uiteindelijk zorgt voor veel spanning. De duistere en bovennatuurlijke kant is minder aanwezig, alsook de lugubere beschrijvingen. Het is een goede en meer dan degelijke Mo Hayder.
Eerder: Ritueel, Diep, Rot

Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff (2013) - 406 blz.
Oorspronkelijke titel: Poppet - Vertaling: Yolande Ligterink

Geen opmerkingen: