donderdag 26 september 2013

Sluit je ogen - John Verdon

Een jonge bruid wordt op haar trouwdag onthoofd aangetroffen. De politie verdenkt de Mexicaanse tuinman, maar de moeder van het slachtoffer - een steenrijke, koele schoonheid - gelooft daar niets van en neemt contact op met oud-politieman Dave Gurney. Een paar maanden na zijn laatste opdracht, die hem bijna het leven kostte, probeert Dave zich juist weer aan te passen aan het rustige leven van een pensionado. Maar deze moordzaak wekt zijn nieuwsgierigheid omdat er geen enkel spoor van de dader lijkt te zijn. Helemaal niets...

****

Dit boek is de tweede van John Verdon en heeft net als de andere Dave Gurney als rechercheur in de hoofdrol. Zijn derde boek is ook reeds in Nederlandse vertaling verschenen.
Verdon is er helemaal in geslaagd om een goed geconstrueerde detective/thriller neer te zetten. 
Hij heeft een intrigerende rechercheur bedacht met een sympathieke echtgenote. De echtelijke perikelen komen regelmatig aan bod en stemmen tot nadenken. Hij raakt ook andere onderwerpen of gedachtenspinsels aan die tot enige overpeinzingen kunnen leiden. Een meerwaarde.
Zijn schrijfstijl is helemaal okee en soms ook humoristisch. De vergelijkingen en dialogen doen je mondhoeken al eens krullen. Nog een pluspunt.
Hij weet de lezer perfect bij de les te houden door de vele wendingen die hij uit zijn hoed tovert. Het onderzoek gaat gestaag door en hij heeft het nauwgezet vormgegeven. De lezer wordt uitgedaagd om mee te denken en dat komt niet vaak voor, maar Verdon is hier met brio in geslaagd.
Als ik al een minpuntje kan bedenken, is dat het verhaal niet spannend is. Daar bedoel ik mee dat je niet op het puntje van je stoel zit. Je wordt echter wel genoopt om zeker verder te lezen. De totale constructie van het boek zit heel erg knap in elkaar en zoals ik al zei met de nodige plotwendingen.
John Verdon is absoluut een schrijver om in het oog te houden. Sluit je ogen is een heel erg goed boek, een dikke aanrader, vier sterren plus.

Uitgeverij: De Boekerij (2012) - 461 blz.
Oorspronkelijke titel: Shut Your Eyes Tight - Vertaling: Jeannet Dekker

Geen opmerkingen: