zaterdag 7 september 2013

Overkill - Escober

In korte tijd worden een verkrachter, een moordenaar en een pedofiel bruut vermoord. Eén overeenkomst: justitie heeft ze niet gestraft. Maar wie dan wel?
Oud-militair Ronny leeft op zijn intuïtie, op de rand van goed en fout. Aan de andere kant staat Reinier: rechter-commisaris, vader en echtgenoot, gevangen in zijn eigen leven. Ondertussen worden in rap tempo criminelen afgeslacht en staat rechercheur moordzaken Mark voor ingrijpende beslissingen. Drie mannen in de kracht van hun leven, één moordenaar die zich niet laat stoppen.

****

Escober is de pseudoniem van het Nederlandse schrijversduo Berry en Esther Verhoef. Er zijn reeds verschillende thrillers en dan vooral actiethrillers, de laatste was al van een tijdje geleden, verschenen onder deze naam alhoewel de twee eersten eerst onder Esther Verhoef zijn uitgebracht. Esther heeft onder haar eigen naam ook reeds verschillende literaire thrillers uitgebracht.
Overkill heeft minder actie dan de vorige boeken maar gruwelijke feiten zijn er genoeg in te vinden, het is het hardere werk in vergelijking met de literaire thrillers. Dit hebben de schrijvers verwerkt in een spannend verhaal met verrassende wendingen en wat betreft de plot hebben de lezers absoluut niet te klagen. Het is trouwens niet alleen actie, de auteurs hebben hun personages een zekere psychologische diepgang meegegeven, summier maar net voldoende om het verhaal op te tillen tot net ietsje meer.
Wat nieuw is, voor zover ik me de andere boeken nog herinner, is dat verschillende maatschappelijke thema's en pijnpunten worden aangehaald, zoals daar zijn de justitiële tekortkomingen en misbruik binnen het gezin zelfs in ogenschijnlijk goede en gerespecteerde huishoudens. Het falen van onze maatschappij om kinderen te beschermen is toch wraakroepend.
Ook al is Overkill een goed geconstrueerd boek, toch weet het de spanning er niet helemaal in te houden, het leest vlot en toch mankeerde ik een zekere consistentie in het verhaal. Er zijn enkele lijnen naar voor gebracht die niets te maken hebben met het eigenlijke verhaal en zodoende wat verloren lopen. Ze hadden gerust achterwege kunnen blijven. Om het boek meer volume te geven had misschien een betere en uitgebreidere uitwerking van de personage op zijn plaats geweest. In een actieboek hoeft dit niet, maar dit boek lijkt ietsje meer te zijn als dat en dus had het wel gekund.
Overkill blijft echter een knap boek, het duo Verhoef heeft een meer dan gemiddeld schrijftalent. Het einde van het boek is ook weer eens iets anders, echt verrassend.
Eerder van Esther Verhoef: Alles te verliezen, Déjà vu

Uitgeverij: Anthos (2013) - 304 blz.

Geen opmerkingen: