donderdag 5 september 2013

Diepe wonden - Nele Neuhaus

De 92-jarige Holocaust-overlevende David Josua Goldberg wordt in zijn huis gevonden, gedood door een nekschot. Bij de lijkschouwing doet de arts een bijzondere ontdekking: Goldbergs arm draagt de resten van een bloedgroeptatoeage, die bij de SS gebruikelijk was. Dan worden er nog twee moorden gepleegd, op de 88-jarige Anita Frings en op Hermann Schneider. Beiden zijn eveneens omgebracht door een nekschot. In de kelder van Hermann worden vele nazi-devotionalia aangetroffen.
Welk verband bestaat er tussen deze moordzaken? Veel sporen leiden naar de familie van de ondernemersweduwe Vera Kaltensee, terwijl het onderzoek Pia Kirchhoff en Oliver von Bodenstein ook voert naar Oost-Pruisen, januari 1945.

***

Dit is het tweede vertaalde werk van Nele Neuhaus en het derde deel in de Bodenstein serie. Het gaat dus Sneeuwwitje moet sterven chronologisch vooraf, dat is namelijk het vierde deel in de serie.
Wat vooral opvalt in dit boek is dat het een druk boek is. Veel personages, vele en snelle wisselingen van perspectief, veel uitgesponnen speculaties over wie de dader is en daarmee ook nogal wat verdachten. Je moet dus een volhouder zijn als je dit boek uit wil lezen. Het boek is wel boeiend en dat helpt, de goede plot ook.
Het is dus aan te raden het boek in een korte tijdspanne te lezen anders wil het wel eens verwarrend worden, je kan natuurlijk ook af en toe eens terugbladeren.
Het boek komt soms wel té druk over. Er zijn heel wat personages met soms zelfs gelijkluidende namen. En dan heb ik nog fouten ontdekt ook in het gebruik van de namen. Wat er vooral over was, was de veelvuldige recapitulatie van vooral Pia over wat er gebeurd kon zijn en wie haar verdachte was. Het was moeilijk om de bomen nog te zien door het bos.
Maar over het algemeen was het een goed, verrassend en spannend boek, tot aan het einde word je in het ongewisse gelaten. Neuhaus heeft haar karakters mooi neergezet, menselijk en geloofwaardig, op een enkel dipje na.
Eerder: Sneeuwwitje moet sterven

Uitgeverij: Querido (2013) - 397 blz.
Oorspronkelijke titel: Tiefe Wunden (2009) - Vertaling: Sander Hoving

Geen opmerkingen: