maandag 12 augustus 2013

Requiem - Arne Dahl

Het is maart 2003 en de oorlog in Irak breekt uit. De leden van de speciale eenheid van de rijksrecherche voor internationale geweldsdelicten staan voor een raadsel: iets klopt er niet aan het gijzelingsdrama in de Stockholmse bank, maar wat? 
Een mysterieus bureau en een vernielde badkamer leiden hen rechtstreeks naar een van de meest dramatische episodes uit de Tweede Wereldoorlog en een spionnennest uit de Koude Oorlog. En dat allemaal omdat één man het verleden wil veranderen.

***

Het eerste boek in zijn serie met het A-team heeft Arne Dahl in Zweden reeds uitgebracht in 1998 maar is pas in 2003 verschenen in Nederlandse vertaling. Tot nog toe zijn er acht A-team boeken verschenen in vertaling, Requiem is het zevende.
Dahl heeft zijn kunde als plotontwikkelaar weer eens bewezen. Een oud bureau met veel, heel veel laatjes wordt verkocht aan een A-team lid, met een zeer beschrijvende en realistische gezinssituatie die op de lachspieren werkt. Een gijzeling in een bank met als één van de gegijzelden de ex-vrouw van een A-team lid. Een dagboek van een hoogopgeleide oorlogssoldaat met literaire ambitie. Iets wordt door iemand die achtervolgd wordt, verstopt in een boom. De vakantieperikelen van nog een A-team lid. Dit zijn vele lijnen die afwisselend uitgewerkt worden. Je vraagt je af wat ze toch komen doen in dit verhaal, sommige toch. Dahl is er echter in geslaagd om ze allen een plaats te geven in het grotere geheel. Het klopt als een bus.
Tussendoor enkele spannende actiescènes, de humorvolle beschrijvingen en dialogen ontbreken ook nu niet, de boeken van Arne Dahl lezen vlotjes. Zijn stijl is niet gewoontjes, het is redelijk apart en dat maakt zijn boeken zeker tot aanraders. Maar je moet er voor zijn. Dit verhaal is niet altijd even boeiend en af en toe té literair naar mijn smaak. Er zijn regelmatig dipjes te bespeuren, gelukkig zijn de hoofdstukken kort zodat het volgende je toch weer aanspoort om verder te lezen.
Requiem is niet zijn beste werk. Toch drie sterren omwille van zijn schrijfstijl, realistische en menselijke karakters en zijn humor.
Eerder: Europa blues, Misterioso, Schijnoffer, Bijbelse wateren, Midzomernachtdroom

Uitgeverij: De Geus (2011) - 380 blz.
Oorspronkelijke titel: Dödsmässa (2004) - Vertaling: Ydelet Westra

Geen opmerkingen: