woensdag 3 juli 2013

Spookman - Roger Hobbs

Als een overval op een casino in Atlantic City anders afloopt dan gepland, ziet de initiatiefnemer zich genoodzaakt de hulp in te schakelen van spookman Jack. De ware identiteit van deze uitzonderlijk goed getrainde, ervaren en getalenteerde crimineel is zo geheim, dat nog geen dertig mensen van zijn bestaan weten. Sommigen van hen denken zelfs dat hij dood is.
Jack krijgt 24 uur om crackhead Jerome Ribbons op te sporen, een miljoen dollar van hem af te troggelen en die af te leveren bij zijn opdrachtgever. Terwijl Jack manmoedig probeert de puinhoop die na de beroving is achtergelaten op te ruimen, merkt hij dat hij niet zo onzichtbaar is als hij dacht: hij wordt achtervolgd door de FBI, en misschien zelfs door meer instanties. De spookman wordt gedwongen al zijn bedrevenheid en vindingrijkheid aan te wenden, wat moeilijker blijkt dan verwacht, zeker wanneer hij het gevoel krijgt dat hij deel uitmaakt van een vooropgezet plan.

****

Roger Hobbs heeft dit boek geschreven tijdens zijn studie Engels aan het Reed College van Oregon waar hij in 2011 afstudeerde. Deze actiethriller is zijn debuut, de filmrechten waren al verkocht voor het verschijnen van het boek.
En dat is niet verwonderlijk, tijdens het lezen kun je je zo de verfilming voorstellen, het is zeer beeldend geschreven. Actie en spanning troef. En zo hebben we het graag, ondergetekende toch.
De plot steekt goed in elkaar. De auteur heeft zich niet aan één verhaallijn gehouden maar er een tweede aan toegevoegd. Het verhaal hoe het zo is kunnen komen dat de spookman zich verplicht voelt om deze opdracht aan te nemen. En dit is meer dan okee, het is een tweede boeiende en spannende verhaallijn.
Het hoofdpersonage mag dan wel een crimineel zijn, ongewild krijg je er sympathie voor, toch een beetje. Hij vertoont een zeker rechtvaardigheidsgevoel en mededogen. En raar is hij ook al, zijn voornaamste hobby en tijdsvulling bij het wachten tijdens een klus is het vertalen van Griekse en Latijnse teksten, epische literatuur voornamelijk. De auteur studeerde de oude talen en dat mag blijken.
En als je een bankoverval plant of een andere activiteit in het criminele milieu, kun je in dit boek heel wat tips opdoen. Maar ook al heb je geen plannen in die richting, het is plezant om te lezen.
Spookman is een spannende thriller met veel actie en is meer dan aangenaam om te lezen. Hij spreekt absoluut tot de verbeelding. Hobbs heeft het helemaal, schrijven man. Ik ben fan.

Uitgeverij: Prometheus (2013) - 335 blz.
Oorspronkelijke titel: Ghostman - Vertaling: Boukje Verheij

Geen opmerkingen: