zaterdag 8 juni 2013

13 uur - Deon Meyer

Wanneer een Amerikaanse rugzaktoeriste in Kaapstad verdwijnt en politici in paniek raken over het beschadigde imago van de stad, krijgt inspecteur Bennie Griessel de taak om de jonge vrouw terug te vinden. De keuze voor Bennie is allesbehalve oncontroversieel, want zijn alcoholprobleem is alom bekend, en zijn carrière is na 25 jaar bij de politie nagenoeg tot stilstand gekomen. Maar de zaak van het verdwenen meisje biedt hem een kans om nog een keer te laten zien waarom velen binnen de politie en de politiek hem als een ware legende beschouwen.
Bennie heeft slechts dertien uur de tijd om de jonge vrouw terug te vinden, om twee moorden op te lossen en om tussendoor zijn jarenlange ervaring over te dragen op de volgende generatie misdaadbestrijders, die afkomstig zijn uit alle etnische groeperingen die het nieuwe Zuid-Afrika rijk is. Dertien uur om een complot te ontrafelen dat een bedreiging blijkt te vormen voor het hele land...

*****

Spanning en actie, veel actie, dat is wat deze 13 uur kenmerkt en dat is meer dan okee.
Waar ik in Duivelspiek meer psychologische diepgang bespeurde en een betere karakter uitwerking, bleef dit hier hoofdzakelijk achterwege. In dit boek ligt de nadruk meer op een spannende plot, geen nadeel, nee, ik ben helemaal voor. Bennie Griessel is trouwens weer de inspecteur die de opdracht krijgt, ditmaal om een meisje te zoeken dat op de vlucht is voor een groep blanke en zwarte jonge mannen zo blijkt. En aangezien Griessel uitvoerig uitgediept is in Duivelspiek was het dus helemaal niet nodig om dit hier nog eens over te doen en kon de nadruk gelegd worden op spanning en actie.
En toch wil dit niet zeggen dat er geen diepgang zit in dit verhaal. Zo krijg je bijvoorbeeld zicht op wat het betekent om alcohol verslaafd te zijn en de moeite die het kost om dit te overwinnen, een bijna niet aflatende strijd. Ook de nog steeds bestaande verschillen en moeilijkheden tussen blank, zwart en gekleurd stipt de auteur aan. De apartheid mag dan opgeheven zijn, de problemen zijn toch niet helemaal van de baan. Meyer geeft duidelijk blijk van een maatschappelijke betrokkenheid.
Als ik al iets kan zeggen dat kan bestempeld worden als een minpuntje, een kleintje, is het de snelheid waarmee van personages en situaties gewisseld wordt, soms reeds na 1 alinea. Maar dat is gewoon even wennen, geen probleem dus.
Deze Meyer is gewoon een super spannend boek, met een heel erg goede plot en vele verrassende plotwendingen. Deon Meyer is van een top klasse.
Eerder: Duivelspiek  

Uitgeverij: A.W. Bruna (2012) - 369 blz.
Oorspronkelijke titel: 13 uur - Vertaling: Martine Vosmaer en Karina van Santen

Geen opmerkingen: