zaterdag 23 maart 2013

Regenlied - Donna Milner

Ethies flamboyante moeder stierf op dezelfde dag als Marilyn Monroe, onder al even verdachte omstandigheden. Zij was de spil van het gezin en door haar dood neemt Ethies vader Howard noodgedwongen de zorg op zich voor haar en haar twee broers. Hoewel hij elke avond thuiskomt, is Howard er meestal niet echt bij.
Ethie vraagt zich vaak af waarom haar vader zo teruggetrokken is. Zij is van na de oorlog en heeft hem dan ook nooit gekend zoals hij vroeger was, een liefdevolle man en toegewijde echtgenoot. Howard was een van de honderden Canadezen die na de Japanse aanval op Pearl Harbour naar het Verre Oosten vertrokken. Hij werd krijgsgevangen genomen en moest toezien hoe zijn vrienden aan ziekte en honger bezweken. Toch speelt er bij Howard meer dan deze afschuwelijke herinneringen. Hij draagt een geheim met zich mee dat hij met niemand kan delen.
Als blijkt dat hij de zorg voor zijn gezin niet aankan, krijgt dat dramatische gevolgen. De doortastende Ethie beseft dat zij achter de waarheid moet komen om tot haar vader te kunnen doordringen.

***

Dit tweede boek van Donna Milner is een goede roman maar hij heeft minder indruk gemaakt dan haar eerste Vanuit de verte.
Het verhaal komt heel erg traag op gang. Milner verstaat echter wel de kunst om haar publiek toch bij het boek te houden. Haar inlevingsvermogen in een gezin met zijn verschillende karakters is wel fenomenaal. Daaraan heeft ze haar derde ster te danken voor mij. Ze weet heel erg treffend de sfeer en het gevoel van verlies en ontreddering op te roepen na het overlijden van de moeder van het gezin. De jongste zoon heeft het syndroom van Down en het is heel ontroerend hoe ze dit verwerkt in het hele gezinsgebeuren. Het verhaal speelt zich trouwens af in 1962, toch een heel andere tijd.
Het boek is opgebouwd uit twee verhaallijnen. De tweede verhaallijn is het verhaal van de vader tijdens de tweede Wereldoorlog. Het duurde wel even voor ik interesse kreeg in dit verhaal. Het is een kant van de oorlog waar ik nog niet veel over gehoord of gelezen had, uiteindelijk was het wel boeiend om hier meer over te lezen.
Regenlied is een mooi boekje, vlot geschreven en vooral met veel empathie voor de problemen in een gezin.
Eerder: Vanuit de verte

Uitgeverij: De Kern (2010) - 301 blz.
Oorspronkelijke titel: The Promise of Rain - Vertaling: Jan Smit

Geen opmerkingen: