dinsdag 5 februari 2013

Tweestrijd - Linda Jansma

Hanna's wereldje is perfect. Voor de buitenwereld althans, want al vanaf het begin van haar huwelijk met de rijke en gerenommeerde gynaecoloog Axel Kolman wordt haar leven beheerst door intimidatie, bedreigingen en geweld. Als Sonja, rechercheur bij de Utrechtse politie, tegenover haar komt wonen, raken hun levens ongewild met elkaar verstrengeld. Dit zet een kettingreactie in werking, die niet meer te stoppen is...

****

Dit is zo een boek dat je in record tempo uit hebt, het leest heel vlotjes, is spannend en het thema kan niet anders dan je aangrijpen.
Heel het boek is afwisselend vanuit het oogpunt van Hanna en Sonja geschreven, zeer chronologisch met nu en dan overlappende delen. Je leert beide personages kennen vanuit hunzelf maar je ziet ze ook door de ogen van de andere. Het maakt het boek alleen maar spannender en interessanter. Een goede truc, het geeft een zekere rust na de soms heftige beschrijvingen van Hanna en haar gevoelens van twijfel, haat én liefde voor haar man. Anders zou het er misschien over zijn, je kunt toch niet constant hetzelfde zeggen.
Jansma heeft haar karakters zeer herkenbaar gebracht, niet dat de meesten van ons, gelukkig maar, zich zullen herkennen in Hanna, maar je kunt je alleszins wel zeer goed inleven en inzicht krijgen in de problematiek, het klonk zeer geloofwaardig. Het verhaal van Sonja was zelfs vaak grappig geschreven, maar als het ernstig moest zijn, houdt de auteur het ook ernstig. Sterk gebracht door Jansma, ze is een zeer talentvol schrijfster.
Van in het begin van het boek weet je dat er serieuze dingen te gebeuren staan, zo bouwt Jansma langzaam maar zeker de spanning op. Niet dat het eerste deel van het boek echt spannend is, het is eerder een kennismaking met onze personages en de verschillende problemen en situaties bij de problematiek rond huiselijk geweld komen aan bod.
De plot is over het algemeen zeer sterk. De opbouw is zoals gezegd redelijk langzaam en het duurt een hele tijd eer er dan uiteindelijk actie komt, niet dat je je ondertussen moet vervelen hoor. Maar dan komt ineens alles in een stroomversnelling en kan het precies niet rap genoeg gaan om een einde te breien aan het verhaal. Een keer of twee kreeg de geloofwaardigheid ook een knauw in mijn ogen, het deed me alleszins even de wenkbrauwen fronsen. Maar verder was de plot wel in orde en zelfs verrassend. 
Tweestrijd is een echt goed boek, vier sterren maar het zijn er een dikke vier!
Eerder: Houvast 

Uitgeverij: Verbum Crime (2012) - 316 blz.

Geen opmerkingen: