zaterdag 2 februari 2013

Onzichtbaar - Karin Slaughter

Een gewelddadige gijzeling houdt de inwoners van Grant County in haar greep. Kinderarts Sara Linton en haar ex-echtgenoot politiechef Jeffrey Tolliver bevinden zich onder de gegijzelden. Detective Lena moet dit drama tot een goed einde brengen, maar is zij wel de aangewezen persoon? Houdt de gijzeling verband met mysterieuze gebeurtenissen uit het verleden? Heeft Jeffrey duistere kanten die zelfs Sara niet kent?

***

Onzichtbaar is het vierde deel in de Grant County serie met als constanten Sara Linton, Jeffrey Tolliver en rechercheur Lena Adams. Het is echter toch net een iets anders boek dan we gewoon zijn van Slaughter.
Het boek begint met de gijzeling maar het eigenlijke verhaal zit hem in de flashbacks. Zoals de auteur zelf zegt in haar dankwoord, was het haar bedoeling om in één van haar boeken ooit het verleden van Sara en Jeffrey uit de doeken te doen. Bij deze is dat dus gebeurd. De gijzeling heeft uiteraard te maken met dit verhaal uit het verleden maar fungeert toch eerder als kapstok om het te beschrijven en dat is helemaal okee natuurlijk.
Het grote eerste deel van het boek leest dus meer als een soort roman. Maar gaandeweg komen er toch lijken uit de kast en wordt het zelfs spannend. Sara neemt haar taak als forensisch arts ter harte en doet de lijkschouwing. Het komt een beetje vreemd over dat zij zomaar inspringt, zo eventjes tussendoor, bijna zonder enige officiële vraag. En Jeffrey probeert het onderzoek te doen, niet gemakkelijk met alle tegenkanting die hij krijgt in zijn geboorteplaats.
Er was in heel het boek voortdurend aandacht voor de verhouding tussen Sara en Jeffrey, een verhouding die als een jojo op en af gaat, dan is het okee en dan weer niet. Het verduidelijkt de karakters van hun beiden en dat is fijn aangezien we ze in nog enkele boeken zullen tegenkomen. Maar het was wel heel erg doorgedreven, een ietsje minder had voldoende geweest en aangenamer, nu was het er soms wel over.
De plot is echter wel helemaal in orde, dat heeft Slaughter pico bello gedaan. 
Een goed boek dus, het leest prettig en vlot.
Eerder: Versplinterd, Nachtschade, Zoenoffer, Een lichte koude huivering

Uitgeverij: De Bezige Bij (2004) - 395 blz.
Oorspronkelijke titel: Indelible - Vertaling: Paul Syrier 

Geen opmerkingen: