woensdag 2 januari 2013

Schijnbeweging - Jeffery Deaver

Als een oproep naar het alarmnummer vanuit een afgelegen vakantiehuis al na één woord abrupt wordt afgebroken, besluit agent Brynn McKenzie om poolshoogte te nemen. In het huis vindt ze de lichamen van een man en een vrouw, vermoord door twee huurmoordenaars die nog steeds in het huis aanwezig zijn.
Brynn weet uit het huis te ontsnappen. Op de vlucht in de bossen rond het vakantiehuis vindt ze de doodsbange Michelle, een logee van het stel dat dood in de woonkamer ligt. Brynn moet al haar vaardigheden, sluwheid en politietraining inzetten om samen met Michelle de moordenaars te slim af te zijn. Maar de twee mannen zullen niet rusten tot beide vrouwen uit de weg zijn geruimd...

***

Een thriller met actie, heel veel actie. En dan speelt het zich nog af op een beperkte ruimte, de bossen rond het vakantiehuis.
In het begin leek het een eenvoudig boek van opzet, de moord, de ontdekking ervan en dan de jacht doorheen het woud. Ik begon me dik halverwege al af te vragen of we nog iets anders te lezen zouden krijgen dan het kat-en-muisspel, of er nog een verhaal zou inzitten. Maar het was niet zo dat je je moest vervelen tijdens deze ontsnapping, Deaver is er in geslaagd om met beperkte middelen je aandacht serieus vast te houden. Er gebeurde regelmatig een en ander en hij is ook dieper ingegaan op zijn personages, hun achtergronden en persoonlijke kwesties. Het maakte het boek toch tot iets meer dan een pure achtervolging in hollywoodstijl.
Uiteindelijk komen we dan toch nog uit het bos. Er moet nog een en ander opgehelderd worden, het verhaal is dan toch niet ten einde met de afloop van de jacht op de twee vrouwen. Maar hier wringt het schoentje, de plot stuikt ineen en het lijkt niet helemaal te kloppen, als lezer ben je niet bevredigd, ik was het alleszins niet.
Toch is het een heel leuk boek om te lezen. Deaver heeft verschillende verrassende plotwendingen weten te brengen die je echt niet ziet aankomen. En het was daarbij echt wel een heel erg spannend boek, snel doorlezen is de boodschap. En ook al is het redelijk eenvoudig, toch heeft het net dat ietsje meer door de goede karaktertekeningen en de zijdelingse verhalen. 
Eerder: Het gebroken raam, De slaappop, Spanningsveld, Carte Blanche, Onder druk

Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf (2009) - 383 blz.
Oorspronkelijke titel: The Bodies Left Behind - Vertaling: Mariëtte van Gelder

Geen opmerkingen: