zaterdag 5 januari 2013

De koudste kus - John Rector

Nate en Sara zijn blut en ze zijn op de vlucht voor hun verleden. Als een zieke man geld biedt voor een lift stemmen ze toe. Maar na uren in een steeds heviger sneeuwstorm wordt verder rijden onverantwoord. Ze stoppen bij een verlaten motel, waar ze tot hun afgrijzen ontdekken dat hun passagier is overleden.
De verwarring is compleet wanneer blijkt dat hij een koffertje met twee miljoen dollar bij zich had. Wat te doen? De verleiding is gewoon te groot. Hun noodlottige beslissing leidt tot een rampzalige draaikolk van geweld, verraad en hebzucht.

***

De koudste kus van John Rector mag er wezen. Hij is schrijver van korte verhalen en dit is zijn thrillerdebuut.
Maar er is nog werk aan de winkel. Het grote nadeel van dit boekje is dat het beknopt is, het telt ook niet zoveel bladzijden. Van enige uitwerking is dus geen sprake. Rector heeft op zich wel interessante personages verzonnen, maar ze zijn zomaar in het verhaal geplakt, bijna geen achtergronden en al helemaal geen psychologische karaktertekening. Ook het verhaal is gewoon een aaneenschakeling van verschillende scènes, gebeurtenissen en nu en dan een gedachtenkronkel. Alles heel summier. Als lezer blijf je zo aan de kant van het verhaal staan. Het is trouwens ook funest voor de spanning.
Origineel is het ook al niet. Een aantal personen die ergens afgelegen vast komen te zitten en dan een lijk in hun midden. Waar hebben we dat nog gelezen?
Ik zou dit boek twee sterren geven, maar ik heb er toch maar een derde bijgedaan omdat het een leuk boekje is, een plezant tussendoortje, maar vooral omdat deze schrijver potentieel heeft. Zijn schrijfstijl is zeer goed en aangenaam en met enige verdieping in de personages en een beter uitgewerkte plot kan de auteur zeker hogere toppen scheren. 
 
Uitgeverij: De Boekerij (2012) - 255 blz.
Oorspronkelijke titel: The Cold Kiss - Vertaling: Jasper Mutsaers

Geen opmerkingen: