woensdag 5 december 2012

Houvast - Linda Jansma

Nadat haar man Thijs negen maanden eerder is omgekomen bij een auto-ongeluk, probeert dierenarts Anouk van Merwede haar leven met dochter Amy weer op te pakken. Maar dan wordt Aart Buringa, een goede vriend van Thijs, vermoord en verdwijnt haar broer Ruben spoorloos. Als Anouk een verband probeert te leggen tussen deze twee gebeurtenissen ontdekt ze dat Thijs een groot geheim met zich mee het graf in heeft genomen.

****

Linda Jansma is een verrassing gebleken, een goede. Houvast ontpopt zich op een gegeven moment zelfs als een actiethriller.
De auteur weet haar personages zeer levensecht neer te zetten, haar beschrijving van de tienerdochter en de relatie tot haar nichtje is subliem. Je waant je bijna thuis. Psychologisch gezien heeft ze haar karakters minder goed uitgewerkt, maar aangezien de klemtoon meer op de actie ligt, stoort dit niet. 
Het boek is opgebouwd aan de hand van twee naast elkaar lopende verhalen, heel overzichtelijk elk in een ander lettertype. Daarnaast nog een kleiner derde verhaal. Het brengt absoluut afwisseling. Ze weet hierdoor ook de spanning gestaag op te drijven. Het duurt wel lang vooraleer het eigenlijke thema een beetje duidelijk wordt alhoewel je wel vermoedens hebt. Ook daarna wordt het niet uitgewerkt, het blijft slechts op de achtergrond aanwezig.
Linda Jansma heeft een vlot verhaal neergepend met een degelijke plot, het verhaal blijft intrigeren. Het is een zeer leesbaar boek, ondanks het straffe thema heeft ze het luchtig kunnen houden, het komt het leesplezier alleen maar ten goede. Nu en dan flirt ze wel met de grenzen van het geloofwaardige, zeker wat betreft de situaties met de bad guys, maar over het algemeen overtuigt ze toch de lezer. Ik ben alleszins overtuigd. Het smaakt absoluut naar meer.

Uitgeverij: De Crime Compagnie (2012) - 362 blz.

1 opmerking:

saramsades zei

staat ook op mijn lijstje om te lezen