maandag 26 november 2012

Tsjik - Wolfgang Herrndorf

Moeder in de ontwenningskliniek, vader met 'assistente' op zakenreis: Maik Klingenberg zal de grote vakantie in zijn eentje doorbrengen bij het zwembad van de ouderlijke villa. Maar dan duikt Tsjik op. Tsjik, die eigenlijk Andrej Tsjichatsjov heet, is niet bepaald een toonbeeld van integratie. Hij komt uit een van de aso-torenflats in Berlijn en heeft het op de een of andere manier tot het gymnasium weten te schoppen. Hij heeft een oude Lada gescoord en daarmee begint een tocht zonder landkaart over het platteland in hartje zomer. Tsjik wil graag naar Walachije waar zijn opa woont, maar er is in de hele provincie geen enkele wegwijzer naar Walachije te vinden.
Wat volgt, is een reis die zo grotesk, droevig, dramatisch en grappig is dat je geregeld niet meer verder kunt lezen van het lachen, maar evenmin kunt ophouden. Tsjik heeft maar één nadeel: dat het boek maar 256 bladzijden telt en dus veel te snel uit is. Maar zo gaat dat nu eenmaal met verboden tochtjes in een gejatte auto.

*****

Ik had niet de bedoeling om dit boek te lezen, maar aangezien ik geen ander boek voorhanden had, ben ik er toch maar in begonnen. Maar dit heb ik me geen moment beklaagd, integendeel. Het is werkelijk een schitterend boekje.
Het is een eenvoudig boek wat betreft concept maar het is gewoon prachtig in zijn eenvoud. Twee jongens van veertien, net rapport gehad en de vakantie staat voor de deur. Het belooft eenzaam en saai te worden. Maar dan beginnen ze aan het avontuur van hun leven.
Dit boek is pure komedie, lachen van begin tot het einde. Wat die jongens meemaken, het is niet voor te stellen. De auteur heeft een grenzeloze fantasie. Maar het zijn niet alleen de situaties die grappig zijn, ook de dialogen tussen de twee jongens zijn zeer humoristisch. En toch komt het allemaal geloofwaardig over. 
De jongens groeien doorheen het verhaal. Maik, de ik-persoon in het verhaal, vindt zichzelf een sul, niemand ziet hem staan, hij wordt niet uitgenodigd op het feest van de eeuw, de verjaardag van Tatjana Cosic, op wie hij stiekem verliefd is. Langzaam maar zeker krijgt hij meer en meer zelfvertrouwen, Tsjik blijkt een goede vriend te zijn. De wereld en de mensen zijn slecht, maar gedurende hun trip komen ze slechts die ene procent tegen die goed is. Ongewone maar mooie mensen zoals ze ontdekken.
Een prachtig boekje, geschreven met veel vaart en humor, het is een boek dat je de neiging geeft om het in één ruk uit te lezen. Een ontdekking. 

Uitgeverij: Cossee BV (2011) - 255 blz.
Oorspronkelijke titel: Tschick - Vertaling: Pauline de Bok 

1 opmerking:

Riet zei

Hey Heidi, dat zijn wel heel veel boeken in een paar dagen.... Ze lijken me allemaal leuk! Groetjes Riet