zondag 25 november 2012

Duivelspiek - Deon Meyer

Wie is de mysterieuze persoon die het recht in eigen hand neemt? De anonieme wreker die in de pers al snel de bijnaam Artemis krijgt, omdat een getuige een vrouw met een speer meent te hebben gezien op de plek waar een vermoorde pedofiel is gevonden? De politie kan uiteraard niet passief toekijken en zet de ervaren inspecteur Bennie Griessel op de zaak. Maar Griessel wordt geteisterd door zijn eigen persoonlijke problemen. Een kidnapping van een kind leidt tot de ontknoping en een schokkend einde...

****

Deze Duivelspiek heeft drie verhaallijnen. Tussen twee daarvan kan je al vlug het verband leggen, de derde, het verhaal van een escorte, lijkt er een hele tijd niets mee te maken hebben. Uiteraard valt het uiteindelijk ook op zijn plaats.
Deon Meyer heeft zijn personages heel erg goed uitgewerkt. Het is niet zomaar een misdaadverhaal, door de psychologische uitwerking is het zeer levendig geworden. Daar komen dan nog de persoonlijke perikelen van inspecteur Bennie Griessel bij. Duivelspiek is een karaktervol verhaal en het is niet moeilijk om je in te leven en zelfs mee te voelen.
Daarnaast brengt Deon Meyer dan ook nog eens een goede plot en komt hij verrassend uit de hoek, zeker aan het einde. Voor de spanning moet je ook eerder aan het einde van het boek zijn, altijd fijn maar het boek had dit eigenlijk niet nodig. Door zijn gelaagde structuur is het zo ook boeiend genoeg en je hoeft je aandacht niet te laten verslappen.
Een gelaagd boek dus, boeiend en psychologisch zeer goed uitgewerkt. Zuid-Afrika komt tot leven en het heeft een verrassende en goede plot. Eerder las ik ooit Dodemansrit, dat was een boek met meer actie.

Uitgeverij: A.W. Bruna (2012) - 447 blz.
Oorspronkelijke titel: Infanta - Vertaling: Ingrid Glorie

Geen opmerkingen: