dinsdag 7 augustus 2012

Ontwricht - Harlan Coben

Op het hoogtepunt van de U.S. Open wordt de tienerzoon van stergolfer Linda Coldren en haar man Jack, een golfer in ruste, ontvoerd. Om de jongen terug te vinden gaat Myron Bolitar achter alle mogelijke verdachten aan, van rijk tot arm. En hij gaat terug in de tijd - naar een US Open van drieëntwintig jaar geleden, toen Jack Coldren had moeten winnen maar onverwachts verloor. De duistere geheimen van een gegoede familie komen op moorddadige wijze tot ontploffing, en Myron zit midden in de vuurlinie.


**


De Myron Bolitar serie is met het verschijnen van zijn vierde boek Ontwricht in de Nederlandse taal compleet. Het is geen wonder dat deze pas nu verschenen zijn, ze behoren toch tot zijn minst goede werk en als eerste kennismaking zou je de lust ontgaan om een Harlan Coben te lezen en dat zou toch wel heel jammer zijn. Dit boek is dan nog eens het minst goede van deze vier eerste.
Het verhaal op zich was wel helemaal in orde, meer nog, het was een zeer goede plot. Maar dit is uiteraard niet genoeg. Coben slaagt er hier niet in om de lezer te betrekken bij het verhaal. Aan de opbouw schortte er ook wel wat. Hij sleurt er een paar zijlijntjes bij, funest voor de spanning. Het gaat ook traag. Dan presenteert hij verschillende speculaties over wat er zou kunnen gebeurd zijn en als dan aan het einde de werkelijke toedracht uit de doeken wordt gedaan, heb je moeite om deze te onthouden. Ik sloeg het boek toe en wist al niet meer hoe het nu juist in zijn werk was gegaan. Aan het einde kreeg ik trouwens ook een déjà vu gevoel, de clou was niet bijster origineel. Het geheel kwam dus redelijk rommelig over.
Harlan Coben schrijft met veel humor, in zijn latere boeken doseert hij deze wel beter, want in dit boek loopt het weer de spuigaten uit, het is té veel en daardoor komt een en ander ongeloofwaardig over.
Het is een boek met een goede plot en veel humor maar Harlan Coben kan veel beter. 
Eerder: Houvast, Eens beloofd, Verloren, Schaduwleven, Verzoeking, Vals spel, Tegenwerking, Vermist

Uitgeverij: De Boekerij (2011) - 335 blz.
Oorspronkelijke titel: Back Spin (1997) - Vertaling: Iris Bol

Geen opmerkingen: