woensdag 29 augustus 2012

Kwaad bloed - Leighton Gage

Mario Silva, hoofdinspecteur bij de federale politie van Brazilië, wordt op het onderzoek naar de dood van de bisschop Dom Felipe Antunes gezet, die wordt vermoord tijdens de inwijding van een kerk in een afgelegen dorpje in het Braziliaanse binnenland.
De druk is groot, want de paus zelf heeft er met de president van het land over gebeld. Samen met zijn assistent Hector Costa bindt Silva de strijd aan met de staatspolitie en een corrupte juridische macht. Maar ook met criminelen, grote landeigenaren en de Kerk zelf. In een race tegen de klok, want al snel volgen er meer gruwelijke moorden...
Terwijl Silva zijn eigen demonen uit de weg probeert te ruimen door de moordenaars van zijn vader en zijn zwager op te sporen, krijgt hij ook te maken met het conflict tussen landarbeiders en landeigenaren - wat escaleert na de verdwijning van de zoon van een lokale landeigenaar.

****

Dit debuut van Leighton Gage beschrijft in een flitsende en rauwe stijl een land dat aan het oog van de toerist onttrokken blijft. En dan is het ook nog een zeer spannend boek, een pageturner zoals ze zeggen.
Leighton Gage heeft een goede plot bedacht en hem dan ook nog eens schitterend uitgewerkt. Maar wat vooral aangrijpt, is de beschrijving van de Braziliaanse samenleving. Zo is er de corruptie die welig tiert en in meerdere lagen van de bevolking, wie maar enige macht heeft, lijkt er onderhevig aan te zijn. En Leighton Gage geeft in een nawoord een korte toelichting over de situatie in het land, het grote verschil tussen de enkele rijken en de vele Brazilianen die leven onder de armoedegrens. Dit is onder andere een van de oorzaken van de vele conflicten in het land.
Kwaad bloed beschrijft een gruwelijke werkelijkheid, naast de corruptie en de onrechtvaardige verdeling van rijkdom en land zijn er nog de drugsverslaving, kinderprostitutie en de martelingen. Er vloeit in het boek veel 'kwaad bloed', de auteur heeft zich niet ingehouden. Het is een duistere en zeer onrechtvaardige wereld die hier beschreven wordt.
En dat heeft Gage dus allemaal in een zeer spannend verhaal gegoten. Mario Silva en Hector Costa krijgen hulp van Arnaldo en samen vormen ze een goed team. Het onderzoek verloopt goed ondanks de tegenwerking die ze krijgen en is boeiend. Gelukkig zijn er ook nog goede en integere zielen te vinden in het land die een helpende hand bieden. Een goed opgebouwde plot en enkele plotwendingen leiden uiteindelijk naar een verrassend einde.
Psychologisch heeft Gage de personages minder goed neergezet. Het verleden van Silva wordt uit de doeken gedaan, maar dit had gerust wat beknopter gekund en het gaf ook geen meerwaarde aan het verhaal.
Kwaad bloed heeft mij aangenaam verrast en aangezien dit het eerste boek uit de Silva reeks is, kunnen we ons nog verheugen. 

Uitgeverij: Karakter Uitgevers (2011) - 318 blz.
Oorspronkelijke titel: Blood of the Wicked - Vertaling: Peter de Rijk

Geen opmerkingen: