donderdag 16 augustus 2012

De voedselzandloper - Kris Verburgh

In De voedselzandloper bewijst arts Kris Verburgh dat gezond eten van groot belang is bij het jong houden van je lichaam en de preventie van ziektes.
De voedselzandloper is gebaseerd op de laatste wetenschappelijke inzichten in voeding en het verouderingsproces. Nog nooit werd zo duidelijk uitgelegd dat wat we eten bepaalt hoe snel we verouderen.
De voedselzandloper is niet alleen een boek dat vele dieet- en voedingsmythes doorprikt, het is ook een nieuw model dat een alternatief biedt voor de verouderde schijf van vijf en de voedseldriehoek. Het laat zien wat gezonde voeding is, maar vooral hoe we ongezonde voeding kunnen vervangen door gezonde alternatieven. Het boek legt tevens uit hoe we het verouderingsproces kunnen afremmen. Dat dit gezonde eetpatroon bovendien leidt tot gewichtsverlies is een aangename bijwerking.


Dit was een verrassend interessant non-fictie boek. En ook al is het gestoeld op wetenschappelijke inzichten, zelfs inclusief chemische schema's, het is toch zeer leesbaar. Alles is zeer logisch uitgelegd en begrijpelijk. Maar om de volledige verklaring te kunnen navertellen, zal ik het toch nog eens moeten herlezen.
Dat voeding zeer belangrijk is voor onze gezondheid is met dit boek wel duidelijk. De auteur negeert hiermee niet dat er nog andere factoren meespelen, aan het einde van zijn boek wijdt hij hier een hoofdstuk aan. Sporten en bewegen, calorierestrictie, gezonde geest in een gezond lichaam, ontspanningsoefeningen en zelfs de mens als sociaal wezen dragen bij tot een optimale gezondheid.
Maar als arts en onderzoeker doet hij hier het verhaal van voeding uit de doeken. En door zo diep te gaan in zijn uitleg, wordt het allemaal zeer duidelijk waarom bepaalde voeding gezond of ongezond is. Ik heb alleszins inzicht gekregen in de materie.
Het boek is absoluut een aanrader voor iedereen die begaan is met gezondheid. En dat het een succes is, blijkt alleen al uit de vele herdrukken zelfs op een paar maanden tijd.
Op de website www.voedselzandloper.com, vind je meer info. Je kan hier ook een afbeelding van de voedselzandloper (in kleur) downloaden.

Uitgeverij: Bert Bakker/Prometeus  - 365 blz. (zonder menu's, verklarende woordenlijst, noten en register 297 blz.)

3 opmerkingen:

Rikkesoft zei

Toch maar niet alles geloven war erin staat, blijkbaar:
http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/binnenland/120911_voedingsdriehoek_UA

Heidi zei

En toch is De voedselzandloper een overtuigend boek. Het heeft onmiskenbaar een wetenschappelijke basis en is zeer verfrissend en vernieuwend.
Wetenschappelijk onderzoek staat immers niet stil, en dat de klassieke voedingsdriehoek achterhaald is, kan bijna niet anders. Tussen haakjes, de invloed van de verschillende industrieën is in deze driehoek ook niet te onderschatten.
Het is een baanbrekend werk en misschien wordt nu eindelijk de discussie open getrokken.

Heidi zei

Reactie van Kris Verburgh in De standaard: http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=DMF20120912_00293398
Een artikel over de kwestie van arts Marcel Verheyen op zijn site: http://www.marcelverheyen.com/blog/gezonder-eten/is-melk-en-brood-nu-gezond-of-niet.html