woensdag 8 augustus 2012

Brandmerk - Brian Freeman

Een jaar geleden verloor Mark Bradley zijn baan als leraar na beschuldigingen van een affaire met een studente. Nu is de zus van de studente dood aangetroffen en Mark ziet zich geconfronteerd met een vijandig stadje dat overtuigd is van zijn schuld. Hilary Bradley is vastbesloten haar man te beschermen. Graven in de geheimen van het vermoorde meisje blijkt echter gevaarlijk. De enige die ze kan vertrouwen is de eigenzinnige rechercheur Cab Bolton. Dan komen er feiten aan het licht over het verleden van het meisje die wijzen in de richting van een andere dader. Wie wil dat Mark gebrandmerkt wordt voor de moord op een jong meisje? Wat ligt er begraven in de as van het verleden?


*****


Brian Freeman heeft met zijn zesde boek weer gescoord. Dit is een alleenstaand boek, zijn vorige vijf hadden een speurdersduo in de hoofdrol.
Hier is deze rol niet weggelegd voor een speurder, maar voor de vermeende dader, Mark Bradley, en zijn echtgenote. Voor de lezer is het van in het begin duidelijk dat hij niet de moordenaar is en dat hij evenmin schuldig is aan wat er een jaar geleden gebeurde. Heel het verhaal wordt verteld vanuit heel veel verschillende gezichtspunten, de lezer is echt van alles op de hoogte.
Het speurderswerk wordt verdeeld over verschillende personen zodat de eigenlijke rechercheur Cab Bolton vaak maar wat achteraan holt met zijn bevindingen. Maar ook hij vervult zijn rol om de lezer bepaalde feiten te weten te laten komen. Hij krijgt een verleden mee in het boek en ondanks dat hij zeer eigenwijs en zelfs lichtelijk excentriek wordt voorgesteld, komt hij sympathiek over. Het was bijna spijtig dat er geen grotere rol voor hem was weggelegd. Maar wie weet komen we hem nog wel eens tegen in volgende boeken.
Uiteindelijk was dit ook een zeer spannend boek, in het begin zou je het niet gezegd hebben. Freeman heeft de spanning zeer goed opgebouwd. Aan het einde was het soms wel een tikje te ver gezocht, het leek een beetje té toevallig, maar het deed absoluut niets af aan het leesplezier.
Brandmerk is een top boek, zeer goede plot en super spannend.
Eerder: Verdorven, De stalker, De stripper, De kelder, De voyeur  

Uitgeverij: The House of Books (2012) - 445 blz.
Oorspronkelijke titel: The Bone House - Vertaling: AnneMarie Lodewijk

Geen opmerkingen: