maandag 9 juli 2012

Opgejaagd - Emlyn Rees

Danny Shanklin wordt wakker in een anonieme Londense hotelkamer. Hij draagt een zwarte bivakmuts, een rood trainingspak en gloednieuwe Nikes. Op de grond ligt een onbekende dode man en aan Danny's handen is een geweer vastgebonden.
Hij hoort sirenes en uit het raam ziet hij een groot aantal politiewagens. Ze moeten hem hebben.
Danny vlucht. Wat volgt is een zenuwslopende race door de stad in een wanhopige poging om te ontsnappen, zijn familie te beschermen en de terroristen te vinden die hem in deze val hebben laten lopen. Zal Danny erin slagen te ontkomen, onder het oog van 500.000 toezichtcamera's en met 33.000 agenten, 9 inlichtingendiensten en tientallen nieuwszenders op zijn hielen...? 

***

Een spannend boek, super spannend zelfs en het mag er absoluut wezen.
Het deed deugd om nog eens een redelijk ongecompliceerd verhaal te lezen. Rees heeft de wanhoop van de vluchtende Shanklin goed kunnen overbrengen en hij bracht je helemaal in het verhaal. Goed geschreven.
En het was ook wel origineel, de misdaad op zich toch, en met zo nu en dan een mooie plotwending.
Ik had wel wat moeite met de uiteindelijk ontknoping, die was voor mij niet okee, maar daar kun je Rees niet op afrekenen, dat is helemaal persoonlijk.
De auteur heeft Danny Shanklin een achtergrond proberen mee te geven, misschien in het vooruitzicht op meer Shanklin thrillers. Enkele jaren geleden heeft het hoofdpersonage een drama meegemaakt, in aparte hoofdstukken doorheen heel het boek krijgen we dit te horen, het fungeert als een thriller in een thriller. Maar het is eerder een storend element in het verhaal. Het staat er helemaal los van en het had beter in één keer kunnen verteld worden, beknopter. Of beter nog, het had een zelfstandig boek kunnen zijn want inhoudelijk viel het heel goed mee.
Van psychologische duiding is helemaal geen sprake. Maar in een rasechte actiethriller is dat nu ook niet echt noodzakelijk.
Al bij al is dit een geslaagde actiethriller, zeer vlotjes én vooral spannend en dat was toch de bedoeling van dit boek.

Uitgeverij: De Fontein (2012) - 334 blz.
Oorspronkelijke titel: Hunted - Vertaling: Frans van Delft

Geen opmerkingen: