zondag 3 juni 2012

Oorlogskind - Camilla Läckberg

Oorlogskind is de vijfde thriller over politieagent Patrik Hedström en Erica Falck. Dit keer draait het verhaal om Erica's moeder: waarom heeft zij al die jaren een oude nazi-medaille bewaard? Met die vraag blijft Erica worstelen. Uiteindelijk besluit ze de gepensioneerde geschiedenisleraar Erik Frankel te bezoeken, een expert op het gebied van militaire onderscheidingen. Maar Frankel gedraagt zich vreemd en geeft ontwijkende antwoorden. 

****

Dit boek van Läckberg is misschien wel haar beste van de eerste vijf.
En we zitten weer een stapje verder in het levensverhaal van de hoofdspelers. Zo is het dochtertje van Patrik en Erica nu een jaar oud en is Patrik aan de beurt om de zorg voor haar op te nemen terwijl Erica aan het werk gaat thuis als schrijfster. Het is dan ook Erica die ditmaal de hoofdrol speelt in het onderzoek, niet het politieonderzoek alhoewel ze hier ook hulpvaardig is, maar ze wil haar moeder leren kennen en te weten komen hoe ze geworden is zoals ze was, weinig liefdevol naar haar twee dochters toe. Dit onderzoek loopt parallel met het politieonderzoek naar de moord op Erik Frankel die een jeugdvriend was van Elsy, haar moeder.
De plot is echt wel knap geconstrueerd, ook dankzij het dagboek verhaal van eind van de oorlogsjaren. Het is een boeiend verhaal geworden. Läckberg heeft haar personages heel menselijk en intrigerend neergezet en dit verhoogde alleen maar het leesplezier. Het had allemaal misschien wel wat beknopter gekund maar geen erg, het verveelde niet. En tussendoor kwamen de perikelen van Patrik als vader aan bod en andere familiale bezigheden. Het boek kreeg zo enigszins roman allures.
Een zeer goede detective deze Oorlogskind, niet spannend maar heel erg onderhoudend.
Eerder: IJsprinses, Predikant, Steenhouwer, Zusje

Uitgeverij: Ambo|Anthos (2009) - 476 blz.
Oorspronkelijke titel: Tyskungen - Vertaling: Elina van der Heijden en Wiveca Jongeneel

Geen opmerkingen: