maandag 25 juni 2012

De misdaadschrijver - Gregg Hurwitz

Drew Danner, een succesvolle schrijver die in Los Angeles woont, ontwaakt in een ziekenhuisbed met een litteken op zijn hoofd. De politie vertelt hem dat ze hem hebben aangetroffen bij het levenloze lichaam van zijn ex-verloofde terwijl hij een epileptische aanval had. Hij had een mes in zijn hand en er zat bloed onder zijn nagels. Maar Danner zelf kan zich niets meer herinneren. 
Danner weet niet of hij schuldig is of onschuldig. Om de waarheid te achterhalen moet hij de gebeurtenissen die tot de moord hebben geleid reconstrueren alsof het de plot is van een van zijn eigen thrillers. Van schrijver wordt hij hoofdrolspeler én hoofdverdachte in zijn eigen verhaal en hij vindt aanwijzingen die hij misschien opzettelijk, maar misschien ook niet, voor zichzelf verborgen heeft gehouden.
Dan wordt opnieuw een jonge vrouw vermoord... 

***

Mijn eerste boek van Gregg Hurwitz en het was een aangename verrassing.
De auteur heeft een verrassende en vooral originele plot uitgedokterd. Het is echt eens iets helemaal anders.
Ook heeft hij heel wat kleurrijke figuren ten tonele gevoerd. De lichamelijk én innerlijk beschadigde therapeute, een graffiti spuitende jongen die absoluut in de correctieve woonvoorziening wil blijven, en de hond Xena, kruising tussen een dobermann en rottweiler. Het is een heerlijke cocktail van allerlei speciale en ongewone figuren.
Hurwitz heeft ze echter niet tot levensechte personen, of honden, kunnen omtoveren. Ze krijgen net niet genoeg diepgang waardoor het verhaal te oppervlakkig blijft en dus niet beklijft. Je wordt niet meegevoerd in het verhaal. Maar zijn vlotte en luchtige schrijfstijl maakt veel goed en hij weet er grappige elementen in te brengen, alsook enkele ontroerende momenten.
De misdaadschrijver is een goed boek geworden. Het is vooral verrassend en origineel gevonden én met een humoristische schrijfstijl. Het smaakt naar meer. 

Uitgeverij: A.W.Bruna (2008) - 261 blz.
Oorspronkelijke titel: The Crime Writer - Vertaling: Jan Smit

Geen opmerkingen: