zondag 15 mei 2011

De voeder - Peter de Zwaan

Thriller.

Op de achterflap: "Na een overval op een casino is Jeff Meeks halsoverkop uit Denver gevlucht. Gansterbaas Baz Madden denkt dat hij er met de buit vandoor is. Jeff woont nu alweer jaren in de Amerikaanse wildernis. Als op een dag twee mannen verschijnen die hem in opdracht van Madden komen halen, beseft Jeff dat hij zich niet langer verborgen kan houden en dat hij de zaken in Denver eigenhandig moet gaan rechtzetten..."

Peter de Zwaan heb ik ontdekt op de De Spanningsblog, hij schrijft daar grappige en onderhoudende columns die ook te lezen zijn op zijn site. Het maakte me zeer nieuwsgierig naar zijn boeken en hiermee heb ik dan de eerste gelezen en het was een ongelooflijke meevaller.
Vooral zijn manier van schrijven kon ik zeer appreciëren, heel vlot, zeer realistisch en vooral zeer grappig.
Het begon al met zijn hoofdpersonage Jeff, een persoon die zich zeer kan relativeren en niet kies is in uitzichtloze situaties en daarmee nogal eens in genante situaties terechtkomt, heel lachwekkend soms. Het loopt af en toe ook al eens mis voor Jeff en dit komt het realiteits gehalte van het boek zeer ten goede.
De andere figuren in het boek getuigen ook van veel creativiteit van de auteur, zoals zijn vroegere vriendinnetje Elisha, zijn helper in de stad Tyee, Ricky Dogg F., enzovoort. Stuk voor stuk kleurrijke figuren die elk een eigen hoofdstuk hebben gekregen. De auteur heeft op die manier structuur aangebracht in zijn boek.
Het is een spannend boek, maar echter niet van in het begin. De auteur heeft een beetje tijd nodig gehad om de situatie en de omgevingen te schetsen en de personages ten tonele te voeren. Maar eenmaal dit alles op poten en dit was al heel vlug, is er geen houden meer aan en dender je het verhaal binnen. Er wordt trouwens ook niet gekeken op een dode meer of minder en dat geldt ook al voor de mishandelingen en folteringen, het is niet voor 'watjes', maar door de grappen blijft het allemaal luchtig en licht verteerbaar.
'Realistisch, absurd, humoristisch', de slogan op de achterflap, is zeer treffend. Peter de Zwaan is een voortreffelijk schrijver en smaakt naar meer.

Uitg. De Geus (2006) - 287 blz.

Geen opmerkingen: