maandag 11 april 2011

Over het Kanaal - Annelies Beck

Historische roman, gebaseerd op ware gebeurtenissen en met echte personages.

Op de achterflap: "Zomer 1914. Marie Claes denkt dat ze met haar ouders naar Glasgow op vakantie gaat. Een paar maanden later woedt de Eerste Wereldoorlog volop en komen in Glasgow duizenden gevluchte Belgen aan.
Het warme onthaal dat hun aanvankelijk te beurt valt, slaat geleidelijk om in onbegrip en ongeduld. Sommige mensen in de Belgische gemeenschap buiten de ellende van hun landgenoten uit. Als Marie het onrecht aan de kaak wil stellen, dreigt ze het slachtoffer te worden van een machtsstrijd op het hoogste niveau."

Annelies Beck is VRT-journaliste, presentatrice en achterkleindochter van August Keppens, één van de romanfiguren en ze heeft dus nu haar debuutroman uitgebracht.
Het Belgische gebeuren in de grootste stad van Schotland tijdens de oorlog is verrassend goed beschreven in dit boek en mooi verweven in het verhaal van Marie, een vijftienjarig meisje en één van de tienduizend Belgen die hier verbleven. Het is niet niks om als stad zovele gasten over de vloer te krijgen en dat bracht heel wat problemen mee. Een thema dat in dit boek vooral onder de aandacht komt, is de 'rent strike' in 1915. Eigenaars van huizen slaan de huurprijzen drastisch op met als gevolg vele huisuitzettingen. Het zijn dan vrouwen die zich organiseren en hier actie rond voeren. Uiteindelijk komt de Rent Restriction Act hieruit voort, de huurprijzen worden officieel bevroren.
Historisch is dit boek enorm goed onderbouwd, het is ook nergens vervelend, integendeel, het laat zich zeer vlot lezen. Ook de verschillende personages zijn zeer goed beschreven, op een enkeling na zijn deze trouwens ook bestaande personen. Het boek eindigt ergens in 1915 maar in de epiloog wordt het wedervaren van de personages in het kort verder beschreven. En dit is een goede zaak, het verhaal is daardoor meer 'af' dan het anders geweest zou zijn.
Bij het lezen moet je wel aandachtig zijn, de auteur maakt soms wel eens gedachtensprongen en je hebt ook wel enige historische informatie te verwerken. Zeker het eerste deel van het boek kan het misschien wat moeite kosten om je in te leven, het hoofdpersonage is ook maar vijftien jaar en dit is niet evident voor een volwassen lezer. Daarbij komt nog dat het eerder een aaneenschakeling van situaties, beschrijvingen en gebeurtenissen is, met niet echt een 'rode draad' in het verhaal. Het beterde wel naarmate je verder komt in het verhaal, sommige dingen kregen dan toch een vervolg en brachten enige spanning in het verhaal.
Dat is zowat het enige minpunt, Annelies Beck heeft een heel goed en interessant boek geschreven.

Uitg. De Geus (2011) - 349 blz.

Geen opmerkingen: