zaterdag 7 november 2009

De kleur van verraad - Craig Russell

Detective/thriller.

Op de achterflap: "Met doorgesneden keel en gescalpeerd ligt milieuactivist Hauser in zijn badkuip. Zijn met rode verf gekleurde haardos ligt even verderop. Een buurman betrapt een vrouw die bezig is de plaats delict grondig schoon te maken. Ze wordt in hechtenis genomen en verhoord.
Hoofdinspecteur Jan Fabel leidt het onderzoek naar deze op het eerste gezicht eenvoudige moord. Wanneer na enkele dagen opnieuw iemand wordt vermoord én gescalpeerd, moet Fabel de vrouw echter laten gaan. Kort daarna wordt een derde lijk gevonden van 'de Hamburgse Haarsnijder', zoals de moordenaar door de pers inmiddels wordt genoemd."

De twee vorige recensies die ik maakte van Craig Russell, 'Adelaarsbloed' en 'Broeder Grimm' zou ik hier gewoon nog eens kunnen schrijven. Zo is ook hier de plot weer zeer origineel en indrukwekkend en is het een kwestie van zeer bij de les te blijven. Ook nu is het verhaal niet echt spannend en eerder weer een speurtocht maar het einde is dan wél weer kei spannend en ook nu weer zeer verrassend.
En ditmaal krijgen we een hoop achtergrond informatie over gemummificeerde lijken, reïncarnatie, genetische en al dan niet erfelijke DNA toestanden en over het naoorlogse terrorisme in en rondom Hamburg. Ik vond het zeer boeiend, maar dit zal wel voor de liefhebbers zijn veronderstel ik.
En ook nu speelt Hamburg, volgens de schrijver 'een van de prachtigste steden ter wereld', een heel grote rol. De stad heeft als het ware een figurantenrol. Te begrijpen als je weet dat Russell eigenlijk een schotse schrijver is en voorheen werkte bij de Britse politie, afdeling Moordzaken, waarna hij langdurig stage liep bij zijn collega's in Hamburg. Van daar natuurlijk ook zijn grote kennis van zaken van de werking van het politionele apparaat.
Voorlopig was dit de laatste Jan Fabel. Moesten er nog meer komen ... ik sta klaar!

Uitgeverij: De Fontein (2007) - 300 blz. | Oorspronkelijk titel: Eternal (2007)

Geen opmerkingen: