zondag 25 oktober 2009

Alles te verliezen - Esther Verhoef

Literaire thriller.

Op de achterflap: "Claires leven is geslaagd. Ze is een aantrekkelijke vrouw van in de dertig en woont op een van de meest idyllische plekken in Nederland, in een prachtige gerenoveerde boerderij samen met haar man, de gerespecteerde makelaar Harald van Santfoort, en hun twee dochtertjes, Charlotte van vijf en Fleur van zeven.
Maar Claires leven is niet zo smetteloos als ze doet voorkomen. Niemand weet waarmee zij in het verleden haar geld verdiende en dat zij een ongezonde relatie had met Marius, een beruchte crimineel. Zelfs haar eigen man is hiervan niet op de hoogte. En dat wil ze zo houden, kost wat kost.
Na tien jaar cel is Marius weer op vrije voeten. Hij heeft Claire getraceerd en is niet van plan om zijn oude vriendin zomaar op te geven. Of heeft hij andere motieven?"

Esther Verhoef heb ik leren kennen met haar thrillers 'Onrust' en 'Onder druk'. Dat waren twee rasechte en onvervalste actiethrillers waar je steevast op het puntje van je stoel zat. Daarna is ze begonnen met literaire thrillers te schrijven en stond ik op de eerste rij om 'Rendez-vous' te lezen en daarna 'Close-up'. Vooral deze eerste vond ik schitterend. Deze boeken hebben een hoog roman gehalte en zijn dus niet geschikt voor de fans van thrillers. Maar als je beide genres weet te appreciëren is dit een ongelooflijk goede mix van beide.
'Alles te verliezen' is geschreven in deze traditie en leest zeer goed door. Het leven van Claire wordt knap beschreven zowel de huidige gebeurtenissen als die uit haar verleden die met flashes uit de doeken worden gedaan. En soms zijn er ook hoofdstukken vanuit het gezichtspunt van haar man die dit alles vervolledigen.
Verhoef weet het verhaal verder zeer realistisch te brengen, alleen bij het einde heb ik mijn bedenkingen. De oplossing die Claire bedenkt voor haar probleem en ook uitvoert is volgens mij niet reëel.
Dit is dus een zeer leesbaar en goed boek dat naar het einde toe ook spannend wordt.

Uitgeverij: Anthos (2008) - 318 blz.

1 opmerking:

° Huppelmuisje ° zei

Hé daar,
Kben er eindelijk geraakt om Lisa Jackson op m'n blogske te zetten. Superboek zeg .. fieuw, met momenten echt griezelig ! Merci voor den goeie tip, kga er zeker meer van lezen. Hoe gaat het met PJ Tracy ? Ik ben vanmiddag begonnen in een Linkje .. kzijn es benieuwd.

Toedeloe xxx tot mails é meid